Now Reading:
Wat is een Nutri-Score?
Share the post
Voeding

Wat is een Nutri-Score?

Voeding

Author:

Eva Coudyser

Op promofolders van supermarkten, verpakkingen, prijsetiketten.. Je vindt het Nutri-Score-label tegenwoordig overal in België. Maar misschien ben jij er nog niet mee bekend. Wij leggen het je graag uit.

Nutri-Score werd voor het eerst in 2016 in Frankrijk gelanceerd en sinds augustus 2018 wordt het ook in België gebruikt. Dit label bestaat uit een vijf letter - en kleurencode dat de consument helpt om gezonde voeding aan te kopen. Nutri is namelijk de afkorting van nutrition, wat ‘voeding’ betekent. Het voedingslabel houdt dus rekening met enkele te vermijden voedingsstoffen, maar ook met positieve voedingsstoffen zodat jij een correct beeld hebt van het product.

Ook op de Patron-maaltijden kan er geen voedingslabel ontbreken. Wist je trouwens dat al onze Healthy Meals (klikbare link) een Nutri-Score A bevatten? Dit wil zeggen dat het een voedingskeuze is die wordt aangeraden en dus heel voedzaam mis!

Hoe werkt het Nutri-Score-label nu?

Het label bestaat uit kleuren en letters. Een combinatie van beiden geeft aan of het product gezond of minder gezond is. Welke kleur en letter een Nutri-Score-label krijgt, wordt bepaald door het algoritme dat het Franse Nutritional Epidemiology Research Team ontwikkelde.


Dit algoritme koppelt namelijk positieve eigenschappen (hoeveelheid eiwit, groenten, noten, vezels en fruit) aan negatieve eigenschappen (suikers, verzadigd vet, hoeveelheid energie/calorieën, natrium) om tot een score te komen die wordt herleid tot een combinatie van een letter: A tot E. Een donkergroene A is een voedingskeuze die het meest wordt aangeraden (dit is de gezondste voedingswaarde). Een rode E duidt op een te vermijden voedingskeuze (dit is de slechtste voedingswaarde).

Vrije keuze

Jij hebt nog steeds de vrije keuze om een voedingsproduct aan te kopen. Het Nutri-Score-label is gewoon een handig logo waarop je kan terugvallen als je bepaalde producten binnen een productgroep wil vergelijken om een gezonde keuze te maken.

Related Stories