Now Reading:
Seizoensgebonden eten: de lente
Share the post
Voeding

Seizoensgebonden eten: de lente

Voeding

Author:

Eva Coudyser

Eet jij regelmatig volgens de seizoenen? Het brengt namelijk heel wat voordelen met zich mee. Nu is het volop lente, dus tijd om die seizoensgroenten en - fruit in de kijker te zetten!

Als je kookt met de producten van het seizoen, hou je rekening met het milieu en de natuur. Het is namelijk minder milieubelastend om seizoensgroenten en - fruit te krijgen bij de groenteboer. Waarom? Denk aan het invliegen van aardbeien midden in de winter, omdat veel consumenten nu eenmaal graag aardbeien eten, welk seizoen het ook is.

Geen tijd om dagelijks seizoensgebonden te koken? We got ya! Check ons huidig Healthy Meals assortiment, het bevat heerlijke maaltijden vol lentegroenten!

De voordelen

  • Je eet gevarieerder

Dit is een heel logisch voordeel. Per seizoen zijn er andere groenten en fruit die je kan eten, dus zorgt dit ervoor dat je het hele jaar rond gevarieerde maaltijden binnenkrijgt. Op die manier kom je ook nog eens uit je kookcomfortzone en leer je nieuwe smaken kennen!

  • Beter voor je portemonnee

De groenten en fruit in de supermarkt die op dat moment seizoensgebonden zijn, zijn een stuk goedkoper! Dus als je goed oplet op de prijzen in de groenten - en fruitafdeling, zal je al gauw de juiste seizoensgroenten en - fruit vinden. Die groenten en fruit hoefden niet overgevlogen worden uit een tropisch land, wat vanzelfsprekend extra geld kost.

  • Je zorgt voor het milieu

Als je lokale groenten en/of fruit koopt, help je de CO2-uitstoot verminderen. Denk maar aan de afstand die vliegtuigen en vrachtwagens moeten afleggen om bepaalde groenten en fruit tot bij ons te krijgen die hier nu niet kunnen groeien vanwege het verkeerde seizoen. Het scheelt natuurlijk ook als de groenten en fruit niet in een kas met kunstlicht hoeven groeien. Een grote energierekening bespaard dus!

  • Je eten is kwaliteitsvoller

Groenten en fruit bevatten in hun eigen seizoen de meeste vitaminen en mineralen, dus zijn ze gezonder. Bovendien hebben ze meer smaak. Al eens een waterige, smaakloze tomaat gegeten in de winter? Dit komt omdat tomaten geen wintergroenten zijn.

Seizoensgroenten

andijvie - asperges - aubergines - bloemkool - broccoli - courgettes - komkommer - kropsla - paprika - prei - ijsbergsla - veldsla - spinazie - tomaten - witloof - wortelen

Seizoensfruit

aardbei - abrikoos - ananas - avocado - banaan - citroen - druif - grapefruit - kers - meloen - perzik - nectarine - sinaasappel

Related Stories